perjantai 20. tammikuuta 2012

Lankalähtöistä neulomista - Yarn-Based Knitting

Tätä voisi jo kutsua lankalähtöiseksi neulomiseksi (eng. Yarn-Based Knitting)...

Ostin marraskuussa käsityömessuilta kaksi vyyhtiä Malabrigon Rios-lankaa ihan vain värin ja tuntuman tähden. Rios on paksua merinovillalankaa, jonka värikartta hivelee silmiä. Ostin yhden kerän lettucea ja yhden kerän piedrasia. Jo ostohetkellä ajattelin, että niistä voisi saada ihanan pipon ja lapaset.

Kun sitten tässä kuussa päätin vihdoin ottaa langat puikoille, alkoi kova pähkäily siitä millaisessa pipossa molemmat langat toimisivat yhtäaikaa. Olen ollut saman kysymyksen äärellä ennenkin ja silloin syntyi Iris-pipo.

Metsästin hyviä ideoita Ravelryssa ja lopulta minulla oli kaksi mallia, joiden väliltä en osannut päättää: Botanic Hat ja Claudia. Päädyin siis yhdistämään parhaat ideat molemmista ja syntyi pipo jota päätin kutsua Autumn Groveksi eli vapaasti suomentaen Elolehdoksi.


Autumn Grove
Botanic Hat + Claudia = Oma deisgn
Lanka: Malabrigo Rios
Puikot: 4 mm ja 5 mm

Nimi Autumn Grove tuli puhtaasti assosiaatiopohjalta. Pyörittelin pipoa käsissäni pähkäillen hyvää nimeä, kun sain kornin mielikuvan syksyisestä haltialehdosta. Voi olla, että olen pelannut liikaa Zeldaa viimeaikoina...


Niin ja mitä siihen lankalähtöiseen neulomiseen tulee - se taas on vapaa assosiaatio käsitteestä taidelähtöiset menetelmät eli Art-Based Methods. Neulomista voisi periaatteessa olla ainakin kahdenlaista: ohjelähtöinen neulominen, jossa inspiraatio ja ehdot tekemiselle lähtevät tietystä ohjeesta, ja lankalähtöinen neulominen, jossa inspiraatio ja ehdot lähtevät langasta. Autumn Groven tekemisessä minulle tärkeintä oli se, että lopputuloksessa valitsemani langat pääsevät oikeuksiinsa. Joo, seuraavaksi joku huutaa, että ottakaa nyt joku ihmeessä se näppis pois siltä humanistilta!

3 kommenttia:

Peikkotyttö kirjoitti...

Hauska pipo! :)

Emma kirjoitti...

Vau mikä pipo! Ohjetta :D Mieki oon Riosta usein hiplannu mut en oo raaskinu ostaa...

Marjukka kirjoitti...

Kiitos molemmille!

Mutta Emma, kysymys kuuluu: kehtaako tuota pistää omiin nimiinsä ohjeen muodossa, kun se on niin vahvasti muokattu kahdesta ohjeesta? :)